Autor |
Wiadomość |
admin
Administrator
Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice Płeć: Mężczyzna
|
|
Ciasto na spód od pizzy |
|
Podam wam proporcję składników jakie sam w domu opracowałem do robienia spodów pizzy.
Robię tak zawsze i moje ciasto smakowało już kilkudziesięciu osobom. Dodam że wcześniej pracowałem w Pizza Hut, ale to nie ma nic wspólnego z ich ciastem.
Najpierw trochę o cieście:
- z podanych proporcji można uzyskać spód o średnicy 50 lub 60 cm (w zależności od blachy w piekarniku) + 2 mniejsze w rozmiarach 30 i 40 cm.
- grubość spodu nie przekroczy 0,5 cm.
- po nałożeniu sosu i składników spód nie targa się
- ciasto wypieka się w 11 minut i nie ma zakalca.
Składniki:
-200 ml. wody w temp. 39st.C
-100 ml. mleka w temp. pokojowej
-8 g. drożdży rozpuszczonych w wodzie
-duża łyżka stołowa oleju (obojętnie jakiego)
-łyżeczka soli (doprawić wg. uznania)
-0,6 kg mąki pszennej.
-przyprawy do pizzy, zioła można wrzucić do ciasta.
Do mąki wlewamy wodę,olej,drożdże,sól,przyprawy i mieszamy. Uzyskamy papkę to dodajemy mleko i ciagle mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto stanie się jednolitą masą wyjmujemy je na stolnicę, zroszoną mąką pszenną i wygniatamy około 30 minut. Po 30 minutach wsadzamy ciasto w misce do lodówki na 10 min, po czym wyjmujemy je z powrotem na stolnice i pod przykryciem leżakuje 20 min.
Po takim zabiegu mamy gotowe ciasto na spód do podzielenia na mniejsze części i rozwałkowania go na placek ( spód ).
Zamieszczam zdjęcie podobne i obiecuję że jak zrobie kolejną pizze to wrzucę swoje zdjęcie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 8:25, 21 Sie 2009 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|